Hem > Asien, Religion > 100 000 kristna martyrer hedrades i Georgien

100 000 kristna martyrer hedrades i Georgien

november 16, 2016

Tusentals kristna samlades på Metekhibron i Georgiens huvudstad under tisdagen på åminnelsedagen av de 100 000 kristna martyrer som muslimska Khwarezmider mördade i Tblisi 1227. En bönegudstjänst hölls på bron.

– Idag är en speciell dag. Idag är åminnelsedagen av de 100 000 georgiska martyrer vars liv och handlingar var exceptionella. Som vi vet accepterade de martyrskapet under Jalal ad-Din. Må Herren stärka och lindra Georgien genom deras böner”, sade Patriarken Ilia II.

År 1227 attackerades Georgien av den Khwarezmidiska sultanen Jalal ad-Din. På slagets första dag slog den georgiska armén tappert tillbaka fiendens attack. Men muslimska perser, som bodde i staden, öppnade på natten stadens portar och släppte in de turkiska fiendesoldaterna. Enligt krönikerna var det den ”mörkaste dagen i Georgiens historia”. Kristna massakrerades brutalt, barn mördades, kvinnor våldtogs och mödrar dödades med sina barn.

På Jalal ad-Dins order bars ikonerna av Frälsaren och Gudsmodern ut från Sions katedral och lades på mitten av bron över Mtkvarifloden. Muslimerna drev ut stadens invånare på bron och gav order till dem att trampa på de heliga föremålen. De som vände sig bort från kristendomen och besudlade de heliga ikonerna blev lovade att få behålla livet, resten halshöggs. 100 000 kristna georgier offrade sina liv.

Länk

Relaterat:
Patriark svarade på Europakommissionens intoleransstämpling

Annonser
Kategorier:Asien, Religion
%d bloggare gillar detta: