Hem > Antropologi, Historia, Kultur, Religion, Ryssland > Asiater bytte ras på europeisk gudastaty

Asiater bytte ras på europeisk gudastaty

oktober 23, 2016

 

En 2400 år gammal gudastaty i Angaras flodområde i Sibirien har fått sitt utseende förändrat under årens lopp. Idag har statyn nästan diamantformade ögon och ockrafärgade pupiller. Den har en massiv näsa och utsvängda näsborrar, en vidöppen mun, en buskig mustasch och skägg. En analys av statyns mikrorelief visar att statyn har genomgått förändringar under årens lopp.

Den första versionen hade europeiska drag. Den gjordes under tid då området beboddes av skyter som var ett europeiskt folk som talade ett iransk språk. Statyn gjordes av en man med en stark hand genom att knacka, kola och polera linjerna.

Under tidig medeltid flyttade dock asiater in och bytte ras på statyn så att den kom att se mer mongoloid ut. Den asiatiska skulptören var mindre erfaren och tecknade skarpare konturer och gjorde de assymetriska ögonen smalare. Näsbryggan plattades till med flera slag. Näskonturen ändrades med två diagonalt konvergerande skåror. Mustaschen och skägget rakades delvis bort.

Den tredje versionen kom när ryssar började flytta in i området på 1600-talet. De tog med sig tobak och pipor. Ett hål borrades i gudastatyns mun.

Statyn är den nordligaste av sitt slag i Sibirien. Den närmaste finns 50 mil söderut i Chakassien i södra Sibirien.

Länk

Annonser
%d bloggare gillar detta: