Hem > Antropologi, Asien > Evolutionen skapar nya supermänniskor

Evolutionen skapar nya supermänniskor

april 18, 2016

Sherpa är en etnisk folkgrupp som lever i Himalayas höga berg i Nepal. Sherpor är vida kända för sin styrka och sin förmåga att fungera på hög höjd. De emigrerade från de högt belägna grässlätterna i Kham i Tibet någon gång mellan 1400-talet och 1700-talet.

En sammanställning över hundratals vetenskapliga studier visar att alla viktiga system i sherpornas kroppar har genomgått fysiologiska och genetiska anpassningar. Deras hemoglobinnivåer i blodet är cirka 20 procent högre än hos folk som lever på låg höjd, och detta utan överproduktion av röda blodkroppar. Detta gör Sherpor mindre känsliga för låg syrehalt. Andra exempel är att de har större muskelstyrka på hög höjd. Deras hjärtan har större kapacitet. De har större och mer effektiva lungor, bättre blodcirkulation och mer välreglerad ämnesomsättning. Deras celler är bättre syresatta och hjärnfunktionerna är bättre skyddade än hos personer som lever på låg höjd.

Bland forskare anses sherpor vara det bästa exemplet på att evolutionen påverkar människor. Deras anpassning beror på det naturliga urvalet över mer än 500 generationer på hög höjd där syrenivån är lägre. Bättre anpassade individer klarar sig bättre än sämre anpassade individer och för sina gener vidare till nästa generation.

Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, Asien
%d bloggare gillar detta: