Hem > Mellanöstern, Ryssland > Turkiet förlorar i Syrien

Turkiet förlorar i Syrien

november 24, 2015

Turkiet sköt ner ett ryskt bombplan av typen Su-24. Enligt Turkiet ska det ryska planet ha varit inne på turkiskt luftrum i 17 sekunder. Dessförinnan ska turkarna ha varnat det ryska planet 10 gånger under 5 minuter medan det var på väg mot Turkiet i en rak kurs, det vill säga omkring fem mil från gränsen.

Det är uppenbart att händelseförloppet är uppdiktat. Oavsett om Turkiets luftrum kränktes eller inte, är inte detta anledningen till nedskjutningen. Till exempel kränker Turkiet dagligen Greklands luftrum.

Den senaste tiden har ISIS och turkmeniska rebeller, vilka stöds av Turkiet, lidit motgångar. Turkiet har hotat Ryssland med ”allvarliga konsekvenser” om Ryssland inte upphör med bombningar av turkmener. Turkiet är den stora köparen av billig olja från ISIS. Nyligen förstörde ryska bombningar 500 tankbilar för ISIS. Ryska och syriska styrkor är även nära att skära av Jarabulus-Afrin-korridoren som försörjer ISIS från Turkiet.

Turkiet visade inget intresse av att kontakta Ryssland efter nedskjutningen. Istället rusade Turkiet till NATO för att få NATO att indirekt ställa upp på ISIS intressen. Det är ytterst talande att USA trots mer än ett års bombningar inte riktade in sig på att bomba ISIS tankbilar och oljefält förrän alldeles nyligen.

Det är uppenbart att Turkiet håller på att misslyckas med att bygga upp sitt nyottomanska imperium. Kurderna med amerikansk hjälp blir allt starkare. Den syriska regeringen med stöd av Iran och Ryssland håller på att trycka tillbaka de sunnitiska rebellgrupperna. Turkiet har länge pläderat för en så kallad skyddad zon i nordvästra Syrien för att skydda försörjningsleden till ISIS. Efter Rysslands intervenering blir också den planen allt mer avlägsen att realisera.

Annonser
Kategorier:Mellanöstern, Ryssland
  1. Martin
    november 24, 2015 kl. 10:13 e m

    Bra analys!

  2. december 12, 2015 kl. 5:54 e m

    … och vi förlorar Sverige om vi inte försvarar oss!

  1. november 24, 2015 kl. 10:14 e m
Kommentarer inaktiverade.
%d bloggare gillar detta: