Hem > Mellanöstern > Kristna från hela Syrien försvarar biblisk stad mot Islamiska staten

Kristna från hela Syrien försvarar biblisk stad mot Islamiska staten

november 12, 2015

Hundratals kristna från hela Syrien har anlänt till den bibliska staden Sadad för att stoppa Islamiska Statens pågående attacker. Den 31 oktober inledde Islamiska staten (IS) sitt anfall mot de assyriska kärnländerna väster om Damaskus. IS har redan erövrat staden Maheen som ligger endast 6,5 kilometer bort. Enligt den syriska kyrkans patriark, Mor Ignatius Aphrem Karim II, befinner sig mer än 500 kristna krigare i staden. Mer än 200 av dem har färdats lång väg. Karim har själv rest till staden från Damaskus för att höja stridsmoralen. Även ett par hundra milismän från det libanesiska socialnationalistiska partiet har anslutit sig till försvaret.

Hundratusentals kristna har flytt undan striderna i Syrien och Irak. Kristna löper en verklig risk att utrotas från Mellanöstern. Karim säger att det är uppfriskande att se att unga kristna stannar för att försvara sitt land istället för att fly till Europa och leva ett bekvämt bidragsliv.

– Det var känslomässigt, men det var också mycket uppmuntrande att se våra ungdomar fast beslutna att försvara och stanna i sitt hemland, sade Karim.

– Att se dem vara redo att kämpa och offra sig för sitt land, jag tror att det är det som är det betydelsefulla, det gjorde mig väldigt stolt över dem.

Trots att många kristna är fast beslutna att försvara staden har många flytt. Stadens invånarantal har sjunkit från 15000 till 2000.

I Fjärde Moseboken och i Hesekiels bok kallas staden Zedad. År 2013 erövrade al-Nusrafronten staden. IS hann mörda 46 kristna innan den syriska armén tog tillbaka staden efter en vecka. Sadad är en strategiskt viktig stad som kopplar ihop Damaskus med Homs.

Länk

Annonser
Kategorier:Mellanöstern
%d bloggare gillar detta: