Hem > Europa, Flykingpolitik, Mellanöstern, Samhälle > Minst fem miljoner invandrare väntas ta sig till EU via Serbien

Minst fem miljoner invandrare väntas ta sig till EU via Serbien

augusti 12, 2015

Omkring 1000 illegala invandrare tar sig just nu in i Serbien varje dag. Den serbiska säkerhetstjänsten räknar med att den siffran kommer att bli mycket större i början av hösten.

Enligt serbiska myndigheter väntar tre miljoner invandrare i Turkiet på att ta sig in i EU via Grekland, Makedonien och Serbien.

De nya vågen av invandrare består till skillnad från den tidigare vågen av människor från underklassen. Deras rörelser bedöms av den serbiska säkerhetstjänsten utgöra ett större hot mot den allmänna säkerheten och hälsan.

Ivan Miskovic, talesperson för Kommissionen för flyktingar och migration säger att asylsökande som söker asyl i Serbien också fortsättningsvis ska genomgå en medicinsk undersökning (blod, urin, röntgen).

Just nu väntar 70 000 illegala invandrare på att ta sig från Serbien till EU, de flesta från medelklassen.

Utvandringen av syrier är väl organiserad. Ett mycket stort antal av dem har manualer med information om var man ska gå och med vilket transportmedel och vad det kostar.

Det är ingen slump att invandrarna väljer just Serbien som transitland. Serbien är till skillnad från Turkiet, Grekland och Makedonien ett finansiellt center. I Serbien kan de få temporärt uppehållstillstånd som gör att de kan ta ut pengar som deras släktingar skickat via ”Western Union”, enligt en källa inom säkerhetstjänsten.

Enligt asylsökarna kommer flera miljoner att passera genom Serbien på resan till EU. Varit Musa, 29, från Syrien, tror att ”hela Syrien kommer passera genom Serbien”. Smail Halil, matematikprofessor, uppskattar att ”minst fem miljoner kommer att passera genom här”.

Länk

Annonser
%d bloggare gillar detta: