Hem > Antropologi, Europa, Samhälle, Storbritannien > Antirasister rasar mot forskare som jagar viking-DNA i Normandie

Antirasister rasar mot forskare som jagar viking-DNA i Normandie

juni 16, 2015

Brittiska forskare påbörjade i måndags arbetet med att samla in DNA från invånare i Normandie i norra Frankrike. Ett hundratal frivilliga ställde upp och gav DNA-prov till Leicesters universitet som försöker hitta ättlingarna till de vikingar som bosatte sig i Normandie på 800- och 900-talet. Målet med studien är att ta reda på ”den skandinaviska kolonisationens intensitet”. Bland annat ska forskarna försöka skaffa sig visshet om huruvida vikingarna höll sig för sig själva eller gifte sig med lokalbor.

De franska frivilliga har valts ut för att de har efternamn som har skandinaviskt ursprung eller har funnits i Frankrike sedan 1000-talet. Deras fyra far- och morföräldrar måste även bo inom en radie på fem mil från försökspersonen.

Trots franska myndigheters godkännande av forskningen rasar lokala antirasister mot insamlingen av data som de menar är rasistisk.

– Vi är oroade att detta kommer att skapa en idé om att det finns äkta normander och falska normander, sade Jacques Declosmenil som leder lokalavdelningen av Rörelsen mot Rasism (MRAP).

– I den nuvarande xenofobiska kontexten är detta mycket farligt. Rasister kan använda detta för att säga: Jag har bevis på att jag inte har något arabblod, fortsatte vänsterextremisten.

Forskarna försvarar sig med att de bara kommer att studera två procent av en försökpersons DNA och att vad som helst kan finnas i de resterande 98 procenten.

Forskningslaget kommer även att söka efter vikingarötter i tre områden i Storbritannien.

Länk

Annonser
%d bloggare gillar detta: