Hem > Religion > Halv miljon har sett svepduken i Turin på 10 dagar

Halv miljon har sett svepduken i Turin på 10 dagar

maj 2, 2015

Sedan den 19 april har över en halv miljon personer sett svepduken i Turin. Det är första gången sedan 2010 som svepduken visas för allmänheten. Inträde är gratis men det krävs registrering. Pilgrimer har kommit från hela världen inklusive USA, Ryssland, Sydostasien, Latinamerika och Polen. Utställningen har öppet till den 24 juni.

Svepduken, som visar både framsidan och baksidan av en manskropp, påstås vara den som Jesus sveptes in med efter korsfästelsen. Många vetenskapliga undersökningar har gjorts för att verifiera autenciteten.

År 1988 gjordes en kol-14-datering av svepduken i Turin och man kom fram till att den var tillverkad mellan 1260 och 1390. Sedan dess har forskare hävdat att svepningen är kontaminerad på grund av brandskador och vattenskador, och att dessa kan ha inverkat på resultatet.

Mätningar gjorda 2013 visade att svepduken är från 300 f.Kr till 400 e.Kr, vilket skulle bevisa att svepduken kan vara äkta. Resultatet presenterades i boken Il Mistero della Sindone (Svepdukens mysterium). Bokens författare professor Giulio Fanti undersökte fibrer från svepningen och jämförde de med fibrer från 3000 f.Kr till modern tid med tre olika metoder. De två första testerna gjordes med infrarött ljus och den tredje med ramanspektroskopi.

Länk
Länk

Annonser
Kategorier:Religion
%d bloggare gillar detta: