Hem > Antropologi, Europa > Kamel grävdes upp i Österrike

Kamel grävdes upp i Österrike

april 14, 2015

När man skulle bygga ett nytt shoppingcenter i Tulln i nordöstra Österrike påbörjades en arkeologisk utgrävning. Under utgrävningarna påträffades en kamel.

Till en början trodde arkeologerna att det kunde vara en häst. Men en snabb titt på halskotorna och käken avslöjade att det rörde sig om en kamel. Andra drag indikerade dock att det kunde röra sig om en dromedar. Att påträffa en hel kamel i Europa är unikt. Dock har man hittat kamelben från romartiden tidigare.

DNA-analys visade att kamelen var en hybrid mellan dromedar och tvåpucklig kamel. Hybriden var lättare att hantera, uthålligare och större än sina föräldrar. Korsningen var lämplig för militärt bruk och vanlig på sin tid. Kamelen var en hane, sju år och troligen kastrerad.

Mynt och andra föremål funna vid utgrävningen avslöjade att kamelen troligen hade använts av turkiska muslimer under slaget vid Wien 1683. Osmanerna belägrade Wien med 200 000 soldater. Belägringen hävdes när 20 000 polska ryttare stormade den osmanska hären. De invaderande muslimerna flydde i panik.

Länk
Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, Europa
%d bloggare gillar detta: