Hem > Europa, Historia, Terrorism > Elvaårsdagen av Marspogromen

Elvaårsdagen av Marspogromen

mars 18, 2015

I tisdags den 17 mars var det elvaårsdagen av Marspogromen då mer än 50 000 muslimska albaner genomförde en organiserad och brutal etnisk rensning på kristna serber i Kosovo. 4012 serber drevs från sina hem, mer än 900 hus som tillhör serber, romer och ashakali brändes ned. 35 serbisk-ortodoxa kyrkor och kloster förstördes, inklusive 1300-talskyrkan Bogorodica Ljeviška som finns på UNESCO:s världsarvslista. Två dagars våldsamheter resulterade i åtta döda serber, 11 döda albaner, och 954 skadade. Sex städer och 10 byar rensades på serber. 11 år senare har de flesta serber inte kunnat återvända.

Den etniska rensningen startade efter att tre albanska pojkar hade drunknat i en flod. Albaner anklagade serber för att ha jagat ner dem i floden med hundar. Anklagelserna har i efterhand visat sig vara helt substanslösa.

Inledningsvis gjorde NATO-styrkor på plats ingenting för att stoppa den planlagda etniska rensningen. Svenska KFOR-soldater tillhörde dock undantaget och lyckades hindra albaner från att ta sig in i byn Čaglavica under en 11 timmar lång strid.

Av de 51 000 albaner som deltog i upploppen greps 271 och 143 dömdes, de flesta till böter. SFOR:s befälhavare Virgil Packett beskrev våldet som ”välorganiserat” och Alberto Primiseri som ledde KFOR sydväst sade till italiensk media att albanerna ”hade förberett en plan för förödelse av provinsen”.

Länk
Länk

Annonser
Kategorier:Europa, Historia, Terrorism
%d bloggare gillar detta: