Hem > Historia, Ryssland > Sista vita officeren död

Sista vita officeren död

februari 26, 2015

I Venezuelas huvudstad Caracas avled en av de sista vita officerarna för ett par dagar sedan. Jurij Lvovitj Olchovskij var kadett i Furst Konstantinovs kadettkår, officer i Ryska kåren och löjtnant i Kommittén för befrielsen av folken i Ryssland (KONR). Han tjänstgjorde fram till 1945 i första plutonen i tredje kompaniet i KONR:s centralstabs skyddsbattaljon.

Ryska kåren bestod av antikommunistiska emigrantryssar och grundades 1941. Kåren slogs i Jugoslavien mot partisaner och tjetniker. År 1942 inkorporerades den i Wehrmacht. Från 1944 kämpade kåren även mot Röda armén. I slutet av andra världskriget retirerade kåren till Österrike där den överlämnade sig till britterna. Kårens medlemmar utlämnades inte till Sovjet utan tilläts bosätta sig i Väst. Totalt tjänstgjorde 17 090 man i kåren. 6 709 stupade, skadades eller befanns saknade. När kåren var som störst hade den 11 197 soldater.

Kommittén för befrielsen av folken i Ryssland grundades i november 1944 av antikommunister från Ryssland. Målet var att störta Stalin, avsluta kriget med Tyskland och införa demokrati i Ryssland. Kommittén stod för att garantera yttrandefrihet, tryckfrihet, religionsfrihet och mötesfrihet. Alla folken i Ryssland garanterades även rätten till självbestämmande. Kommittén hamnade i konflikt med nazisterna då de motsatte sig rasistisk och antisemitisk retorik. Kommittén upplöstes i maj 1945.

Länk
Länk
Länk

Annonser
Kategorier:Historia, Ryssland
%d bloggare gillar detta: