Hem > Antropologi, Europa > Skandinaviskt forskningslag letade efter indoeuropéernas urhem i Kazakstan

Skandinaviskt forskningslag letade efter indoeuropéernas urhem i Kazakstan

februari 23, 2015

Mellan den 14-21 februari var ett skandinaviskt forskningslag i Kazakstan för att leta efter indoeuropéernas urhem i Kazakstan. Forskarna var där för att utvinna DNA från benfragment, som sedan ska analyseras på Centret för Geogenetik vid Köpenhamns universitet. Totalt har 120 prov från bronsåldern och järnåldern samlats in.

Projektet kunde genomföras efter att den danska staten gett ett stort bidrag. Kon-Tikimuséet i Oslo, Göteborgs universitet och Köpenhamns universitet stödjer studien. Universiteten i Karaganda, Pavlodar och Kostanai i Kazakstan är också involverade.

Enligt Kurganhypotesen började indoeuropéernas språk spridas från stäppen norr och nordost om Svarta havet omkring år 4000-talet f.Kr. Hypotesen har fått sitt namn av de gravhögar i området som kallas Kurganer. Den norska historikern Sturla Ellingvag, vid Explico – Historical Research Foundation, säger till Astana Times att kurgangravar började dyka upp i Skandinavien för omkring 2000 år sedan och ornamenten är mycket lika de i Kazakstan.

Kurganhypotesen är starkt underbyggd av arkeologiska, lingvistiska och genetiska bevis. Tidigare den här månaden släpptes en artikel på biorxiv.org som visade att det har förekommit ett genföde västerut och att detta stöder teorin om att vissa indoeuropeiska språk spred sig från stäppen in i Europa.

De senaste 15 åren har man kunnat visa att man kan använda Y-haplogruppen R1a som en genetisk signal för urindoeuropéerna. Y-haplogrupp R1a har hittats i många mänskliga lämningar som man tror tillhör de första indoeuropéerna.

Ett separat projekt går ut på att undersöka DNA från förhistoriska hästar. Kurgankulturen tros vara den som först tämjde hästen.

Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, Europa
%d bloggare gillar detta: