Hem > Antropologi, Europa > Alexander den stores fars kvarlevor bekräftade

Alexander den stores fars kvarlevor bekräftade

oktober 10, 2014

Grekiska forskare har bekräftat att benen hittade i en grav i Vergina i norra Grekland tillhör Filip II av Makedonien, far till Alexander den store.

Den grekiske arkeologen Manolis Andronikos började gräva ut den stora gravhögen i Vergina 1977. I gravhögen hittades tre gravar.

Grav I var plundrad men på väggen fanns en målning av våldtäkten på Persefone och mänskliga fragment.

Grav II var orörd och innehöll resterna av en man och en kvinna. Dessutom återfanns silver- och bronskärl, guldkransar, vapen, en rustning och två guldlarnakes.

Tillsammans med de kremerade benen efter Filip II hittades i Grav II även benen efter en krigarkvinna som man tror är dotter till den skytiske kungen Athea.

Mannen led av bihåleinflammation i sinus maxillaris och sinus frontalis som kan uppkomma av en ansiktsskada. Skadan kan ha uppkommit då Filip II blev blind av en pil när han belägrade Methone år 354 före Kristus. Mannen hade även en kronisk sjukdom på flera revben inklusive lungsäcken. Den skadan kan ha uppkommit då hans högra nyckelben krossades av en lans år 345 eller 344 före Kristus. På insidan av den vänstra handen hittades en gammal skärskada som kanske kom från ett vapen. Skador tyder också på att det var en medelålders man som red mycket. Benen kremerades med allt kött. Detta motbevisar att benen skulle ha tillhört Filip III av Makedonien som först jordfästes och sedan grävdes upp för att kremeras.

Kvinnan hittades med skytiska vapen och en Gorytushäst. Detta stärker teorin om att graven är Filip II eftersom han är den enda som man vet hade relationer med skyterna.

Grav III var även den orörd och innehöll en silverurna med benen efter en ung man, några silverkärl och elfenbensreliefer.

I plastkasse i ett förråd hittade forskare ben från grav I. Den visade sig innehålla rester från åtta individer, en vuxen man, en kvinna, ett barn, fyra spädbarn och ett foster.

Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, Europa
%d bloggare gillar detta: