Hem > Europa > Azovbataljonens ledare blev knockad i det ukrainska parlamentet

Azovbataljonens ledare blev knockad i det ukrainska parlamentet

augusti 14, 2014


I Ukrainas parlament, Verchovna Rada, inträffade ett slagsmål mellan parlamentsledamöterna Oleh Ljasjko och Oleksandr Sjevtjenko över konflikten i östra Ukraina. Ledaren för det nationalliberala Radikala partiet blev knockad efter att ha anklagat Sjevtjenko för att ha övergett regeringstrupperna. Ljasjko, som kom trea i det senaste presidentvalet, ragglade efter den hårda utväxlingen som slutade med en höger i ansiktet.

Handgemänget föregicks av en ordväxling. Sjevtjenko anklagade Ljasjko för att besöka krigsskådeplatsen i PR-syfte. Ljasjko började anklaga Sjevtjenko för att vara i parlamentet när unga soldater dör. Sjevtjenko svarade med att Ljasjko är populist och kallade honom den judiska förolämpningen “Schmo”.

– Om du är ett sådant fettryne åk till Donbass. Har du varit i Donbass? fortsatte Ljasjko skrika.

Efter detta kunde inte Sjevtjenko kontrollera sig själv och gick över till handgemäng. Inledningsvis knuffade paralmentsledamöterna på varandra. När Sjevtjenko var på väg att gå iväg, skrek Ljasjko “Till Donbass” upprepade gånger. Efter detta kände sig Sjevtjenko tvungen att vända sig om och ge Ljasjko en rejäl omgång med näven. Ljasjko föll till golvet och ragglade. Under några minuter var Ljasjko borta på grund av knockouten.

Efteråt sade Ljasjko att det kanske var en parlamentsledamot från den israeliska oligarken och guvenören i Dnipropetrovsk, Ihor Kolomojskyj, som hade slagit honom i ansiktet.

– Jag vet inte om det var parlamentsledamoten från Kolomojskyj. Uppenbarligen är det påståendena om att jag sade till Kolomojskyj att han måste lämna tillbaka 1,5 miljoner hryvnja. Uppenbarligen förstår jag att det där slaget i ansiktet var en lyckönskan till mig från Kolomojskyj och hans hantlangare som hotar att döda mig, sade Ljasjko som beskyddar Azovbataljonen.

Ljasjko har varit inblandade i flera bråk i parlamentet. År 2011 blev han strypt och nedknuffad av den förre vice talmannen Adam Martinjuk efter att ha anklagat honom för hyckleri.

Nationalliberalen Ljasjko dömdes 1993 till sex års fängelse för stöld av statlig egendom. Han erkände i polisförhör att han höll på med passiv homosexualitet.

I presidentvalet i maj kom Ljasjko på tredje plats och fick 8,32 procent av rösterna. I en opinionsundersökning nyligen fick han stöd av 20 procent av de tillfrågade. Han har sagt att han vill bedriva krig mot Ukrainas alla grannstater och skapa ett ukrainskt imperium.

I Azovbataljonen, som beskyddas av Ljasjko, strider fyra svenskar. Mest utåtriktad är nationalisten Mikael Skillt, 37, från Sundsvall. Även nationalsocialisten Severin, 28, från Göteborg har låtit sig intervjuas.

Slagsmål är vanliga i Ukrainas parlament. Lagstiftare har gått lös på varandra med stolar och andra tillhyggen och ledamöter har fått föras iväg med ambulans.

Länk
Länk
Länk

Annonser
Kategorier:Europa
%d bloggare gillar detta: