Hem > Europa, Samhälle > Tusentals människor kidnappades i Nordeuropa och såldes som slavar i Centralasien

Tusentals människor kidnappades i Nordeuropa och såldes som slavar i Centralasien

april 17, 2014

Miljontals vita människor kidnappades i Östeuropa och fördes söderut för att säljas som slavar under medeltiden och in i modern tid. En ny finsk studie av Jukka Korpela vid Östra Finlands universitet visar att slavhandeln sträckte sig från Kaspiska havet och Centralasien ända upp till Lappland i norra Finland. Tusentals vita människor kidnappades i Finland, Baltikum och Karelen och fördes söderut för att säljas på slavmarknaderna. Av de kidnappade finnarna tros några hundratal ha nått slavmarknaderna i Centralasien och vid Kaspiska havet. Speciellt eftertraktade var blonda flickor och pojkar som såldes som exotiska lyxartiklar till extra högt pris.

Varje år såldes tiotusentals kidnappade vita människor in i slaveri på Krim och i Volgaregionen. Räderna norrut hade sin utgångspunkt från Novgorod i västra Ryssland och utfördes av krigsherrar och prinsar. Uppgifterna kommer från krönikor, reseberättelser, administrationshandlingar och diplomatiska rapporter.

Slavhandeln minskade i Europa när kristendomen bredde ut sig, men fortsatte i de angränsande muslimska områdena ända in i modern tid. Till exempel satte ryssarna stop för den tatariska slavhandeln på 1700-talet när Ryssland erövrade Krim. Innan dess hade minst två miljoner ryssar, ukrainare och polacker rövats bort och sålts som slavar.

Artikeln är kollegialt granskad och publicerad i Russian History (1/2014) som är den viktigaste vetenskapliga tidsskriften om rysk historia.

Länk
Länk

Annonser
Kategorier:Europa, Samhälle
%d bloggare gillar detta: