Hem > Kultur, Samhälle > Sverige gör som Sovjet – fängslar provocerande konstnärer

Sverige gör som Sovjet – fängslar provocerande konstnärer

mars 30, 2014

I Sovjetunionen var socialistisk realism den rådande normen för konsten. Konsten skulle följa partlinjen. Men ingen visste egentligen vad socialistisk realism var för något. Det fanns inga etablerade nedskrivna konkreta normer. Det är därför som man istället brukar analysera socialistisk realism som en metod, snarare än som en konstart.

För författaren gällde det att få verket godkänt av partiet och konstkritiker. En liten detalj som inte passade partiet ledde till att konstnären inte publicerades. I vissa fall kunde konst som inte passade rätt smak leda till utebliven anställning eller till och med fängslande.

I Sverige år 2014 domineras konstscenen som bekant av kulturvänstern. Socialistisk realism som konstform har aldrig haft något fotfäste i väst. Men samma metod som socialistisk realism används här. Konstkritiker i media bestämmer vad som är god smak, konstvetare på universiten ger tyngd åt god smak och tjänstemän i administrationen ger medel till god smak.

Den viktigaste konstnormen enligt kulturvänstern är att konsten ska provocera. Men naturligtvis ska inte kulturvänstern och dess favoriter bli provocerade. Vita, kristna heterosexuella så kallade cismän måste vara måltavlan. Den socialliberala diskursen om världmajoriteten bestående av bland annat muslimer, judar, romer, svenskafrikaner, kvinnor, homosexuella och transpersoner får inte ifrågasättas. På grund av detta sitter gatukonstnären Dan Park sedan i måndags fängslad för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Han är sedan tidigare även dömd för samma brott. Eftersom han provocerar makthavarna med sin konst så uppbär han heller inga medel för sin konst, utan måste leva på fas två.

Fängslandet innebär en upptrappning av repressionen mot oliktänkande konstnärer. Uppenbart känner sig kulturvänstern hotad. Vi vet alla vad som till slut hände med Sovjetunionen.

Uppdaterat:
Åklagaren har begärt en paragraf 7-undersökning i syfte att förklara Dan Park psykiskt sjuk. Därmed är det möjligt att Dan Park kan komma att bli inspärrad på obegränsad tid.

Annonser
Kategorier:Kultur, Samhälle
%d bloggare gillar detta: