Hem > Antropologi, Europa > Européerna har blivit ljusare de senaste 5000 åren

Européerna har blivit ljusare de senaste 5000 åren

mars 12, 2014

DNA från skelett från arkeologiska utgrävningar visar att européerna hade mörkare hud, hår och ögon för 5000 år sedan. Det visar forskning av antropologer från Johannes Gutenberg University Mainz (JGU), genetiker vid University College London (UCL) och arkeologer från Berlin och Kiev. Resultaten är publicerade i artikeln ”Direct evidence for positive selection of skin, hair, and eye pigmentation in Europeans during the last 5,000 years” i den vetenskapliga tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

DNA från skeletten jämfördes med datorsimuleringar och de visade att det finns ett positivt urval för mutationer som har gjort européer ljusare. Urvalet för dessa drag är jämförbart med urvalet för malaria och laktostolerans.

En uppenbar förklaring är att produktionen av D-vitamin är högre hos personer med ljus hy. Det är speciellt viktigt på nordliga breddgrader där mängden UV-ljus är lägre. Det kan vara en anpassning till övergången till jordbruksproduktion med mindre tillgång till D-vitamin i kosten.

Det positiva urvalet för ljust hår och ljusa ögon kan bero på det sexuella urvalet. Hårfärg och ögonfärg signalerar grupptillhörighet som i sin tur kan ha spelat roll i valet av partner.

Abstrakt:

Eye, hair, and skin pigmentation are highly variable in humans, particularly in western Eurasian populations. This diversity may be explained by population history, the relaxation of selection pressures, or positive selection. To investigate whether positive natural selection is responsible for depigmentation within Europe, we estimated the strength of selection acting on three genes known to have significant effects on human pigmentation. In a direct approach, these estimates were made using ancient DNA from prehistoric Europeans and computer simulations. This allowed us to determine selection coefficients for a precisely bounded period in the deep past. Our results indicate that strong selection has been operating on pigmentation-related genes within western Eurasia for the past 5,000 y.

Länk

Relaterat:

Jägare och samlare från Spanien hade brun hud och blåa ögon
Indianerna härstammar både från européer och asiater

Annonser
Kategorier:Antropologi, Europa
 1. anonym
  mars 12, 2014 kl. 8:42 e m

  Blekast är skandinaverna. Detta därför att golfströmmen har gjort skandinavien till den nordligaste platsen där människor levt på en jordbrukskost.
  Vidare är skandinaverna bland de mest laktostoleranta av människorna. Detta skulle kunna ha att göra med samma sak, de jordbrukare som har haft längst vintrar och därmed haft kraftigast naturligt urval för att slakta så stor del av djurbeståndet som möjligt varje höst och då också ta tillvara så stor andel av mjölken som möjligt efter de slaktade kalvarna?

 2. Sten
  mars 13, 2014 kl. 5:47 f m

  De germanska folkvandringarna för 1500 års sedan är garanterat förklaringen. Europa består till största del av utvandrade Skandinaver. Läs på om bland annat goterna.

 3. Joakim
  mars 15, 2014 kl. 10:27 e m

  Verkar ologiskt med tanke på att våra förfäder, neandertalarna, hade ljus hud och rött samt ljust hår. Snarare är vi skandinaver ,ursprungsbefolkningen, som bott på nordliga breddgrader i flera hundra tusen år. Vi är som fjällräven, anpassade till vårt bistra klimat.

 4. anonym
  mars 23, 2014 kl. 10:26 e m

  @joakim
  Nej, skandinavien har bara varit bebodd i 10-14 000 år, innan dess var det is här. Neandertalarna bodde längre söderut.
  De mest köldanpassade människorna är asiater i allmänhet och inuiter i synnerhet. Asiater har rundare huvuden (mindre ytarea per volymenhet i den mest värmekritiska delen av kroppen) och tjockare underhudsfett.
  Om vi skandinaver har anpassningar till vårt klimat (vilket jag tror) är det framförallt kombinationen jordbrukskost + extraordinärt långa mörka vintrar.

 5. Joakim
  april 5, 2014 kl. 9:56 f m

  Anonym, Neanderthalerna levde i Nordeuropa, så långt norrut som mellersta Tyskland (Neandertal valley), södra England och och det nu sjunkna landremsan mellan Holland och England, Doggerland. Du skriver precis det själv, ”vi skandinaver har anpassningar till vårt klimat är det framförallt långa vintrar”. Neanderthlarna hade rött och blont hår, anpassat efter hundratusentals år i nordeuropa, Östeuropa och norra Kaukasus bort till Altai bergen.

  Asiaterna har inte tjockare underhudsfett och nu i dagarna kom det ut en artikel som visar att vi europeer och den fettmaepedemi som råder bland oss västeuropeer:
  http://www.nature.com/ncomms/2014/140401/ncomms4584/full/ncomms4584.html

 1. No trackbacks yet.
Kommentarer inaktiverade.
%d bloggare gillar detta: