Hem > Antropologi, USA > Blandning i USA

Blandning i USA

mars 4, 2014

23andMe, som är ett företag som tillhandahåller gentester, har i ett intressant blogginlägg redovisat rasblandningen i USA. Det är forskaren Katarzyna “Kasia” Bryc vid David Reich’s lab vid Harvard Medical School som har samlat in anonyma data från företagets kunder för att analysera blandningen av afrikaner, européer och indianer i USA.

Omkring fyra procent av de vita i USA har minst en procent afrikanskt påbrå. Minst en procent afrikanskt påbrå visar att individen har minst en afrikansk förfader de närmaste 200 åren eller sex generationer.

Andelen afrikanska gener i den vita befolkningen varierar stort inom USA. Särskilt stor är den i Sydstaterna där flest svarta bor. I South Carolina har 13 procent av de vita minst en procent afrikanskt påbrå. I Louisiana är siffran 12 procent och i Georgia och Alabama omkring 9 procent.

Amerikaafrikaner har i studien 73 procent afrikanskt påbrå. Andra studier har visat att svarta amerikaner har 82 procent afrikanskt påbrå och 18 procent europeiskt påbrå. Amerikaafrikaner i South Carolina har den största andelen afrikanskt påbrå, omkring 84 procent.

I medeltal har latinos omkring 70 procent europeiskt påbrå, 14 procent indianskt och sex procent afrikanskt. Spridningen är dock stor. Vissa latinos har knappt något indianskt påbrå medan andra har så mycket som 50 procent, speciellt i delstaterna som gränsar mot Mexiko. Latinos i South Carolina, Louisiana och Alabama har de högsta procenttalen afrikanskt påbrå.

Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, USA
%d bloggare gillar detta: