Hem > Antropologi, Ryssland > Mysteriet med Zana och hennes halvmänskliga barn löst

Mysteriet med Zana och hennes halvmänskliga barn löst

november 3, 2013

På 1870-talet infångades en almas-kvinna i skogarna i Abchazien. Almas är ryska för en mytologisk människoliknande varelse som observerats i södra Ryssland, Sibirien och Mongoliet. En almas påminner om en rysk motsvarighet till en amerikansk bigfoot eller en asiatisk yeti.

I två årtionden bodde Zana, som hon kom att kallas, i en by i Abchazien i Kaukasus. Hon beskrevs av byborna som mycket stor och stark och helt täckt av rödsvart hår. Hennes tänder, fingrar och tår var mycket större än en människas. Hennes rovdjurslika beteende gjorde att byborna höll henne inlåst och kastade in maten till henne. Efter tre år hade hon blivit så lugn att hon kunde släppas ut bland folk. Hon fortsatte trots detta att sova i grop som hon hade grävt själv. Hon vägrade att bära kläder och lärde sig aldrig att tala. Byborna kom ihåg att hon hade en enorm aptit och gillade att dricka vin. Hon lärde sig att utföra enkla sysslor och att känna igen sitt namn.

Under sin tid i byn blev hon gravid sex gånger. Två första barnen dog efter att Zana hade sköljt de i kallt vatten. De övriga fyra barnen, två söner och två döttrar, räddades av kvinnor i byn i samband med födslarna. Barnen växte upp blev normala. Den äldre dottern Kodzanar föddes 1880 och den yngre dottern Gamassa 1882. Den äldste sonen Dzhanda föddes 1878. När den yngste sonen Khwit föddes är okänt. De alla fick senare egna barn. Khwit, som man vet mest om, dog 1954.

Forskare har i över hundra år försökt att lösa mysteriet. Många har trott att Zana kunde ha varit en neandertalare eller en almas.

På 1970-talet begav sig den sovjetiske forskaren Igor Burtsev ut på en expedition för att hitta kvarlevorna. År 1971 grävde han upp Khwits skalle och förde den till Moskva. Han kunde konstatera att skallen hade både moderna och arkaiska drag. Skallen härrörde inte från en neandertalare och dragen var inom det normala för moderna människor. Men han kunde inte gå vidare med analysen men den tidens teknologi.

Men nu har Bryan Sykes, professor i genetik vid Oxfords Universitet, löst mysteriet. Sykes har samlat in salivprover från sex av Zanas idag levande släktingar samt ett tandprov från hennes son Khwit. Resultatet visade att Zana inte var mer neandertalare än någon annan människa idag, och att hon inte var från Kaukasus. Analyserna har entydigt kommit fram till att hon var en 100 procent äkta subsaharisk afrikan. Alla Zanas släktingar hade rätt andel afrikanskt DNA som motsvarar att Zana var 100 procent afrikan.

Den mest sannolika förklaringen till varför hon hamnade i skogen i Abchazien är att hon fördes till regionen som slav av osmanerna. När ryssarna erövrade regionen på 1850-talet upphörde den muslimska slavhandeln i området. Några afrikanska slavar kan då ha lämnats kvar av osmanerna i skogarna.

Men hennes ovanliga utseende kan inte förklaras av den teorin. Sykes som har studerat hennes sons skalle tror att Zana kan ha arkaisk härkomst. Skallen har förstorade ögonbrynsbågar, ett extra ben på baksidan och vida ögonsocklar som hos arkaiska människor.

Det finns en möjlighet, enligt Sykes, att Zana kan härstamma från en okänd stam av människor som utvandrade från Afrika före andra moderna människor. Stammen trängdes sedan undan av senare utvandringsvågor in till mer otillgängliga områden i Kaukasus.

En nygjord dokumentär om mysteriet sänds på Channel 4 den 3 november.

Khwit
Khwits skalle.

khwit_foto
Foto på Zanas son Khwit.

Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, Ryssland
%d bloggare gillar detta: