Hem > Antropologi, Historia > Kungasalen Heorot i eposet Beowulf utgrävd

Kungasalen Heorot i eposet Beowulf utgrävd

augusti 26, 2013

Arkeologer har grävt ut platsen för Danmarks första kungliga huvudstad Lejre, 37 km väster om Köpenhamn. Det var antagligen där i den mäktiga kungasalen Heorot från sent 400-tal eller tidigt 500-tal som centrum för det episka kvädet Beowulf utspelade sig.

Hundratals ben visar att de festade på spädgris, nötkött, fårkött, getkött, hjortkött, gås, anka, kyckling och fisk.

Man har hittat skärvor av dryckeskärl av glas, 40 bitar av brons, guld- och silverjuveler, keramik från Renlandet och England, en örnvinge, och 20 guldföremål ett par hundra meter bort.

Enligt berättelsen, som utspelade sig på 500-talet, var Beowulf en svensk man som for till Danmark och räddade hovet i Lejre från Grendel. Därefter dödar han Grendels mor. Senare i livet blir han kung och möter en drake.

Arkeologerna har dessutom hittat sex festsalar till. De danska kungarna rev och byggde nya salar på samma plats efter ett par generationer. Men den sal som man associerar Beowulf ligger 500 meter norr om de andra. Man tror att den övergavs för att Grendel hade hemsökt den. Vad verklighetens Grendel var vet man inte.

Beowulf levde antagligen på 500-talet. Legenden om honom kom antagligen med svenska bosättare till England på 600-talet. Eposet skrevs ned på 600-talet eller 700-talet på fornengelska av en okänd författare.

Independent
Daily Mail

Annonser
Kategorier:Antropologi, Historia
%d bloggare gillar detta: