Hem > Samhälle > Kampen om muslimrösterna

Kampen om muslimrösterna

april 14, 2013

Eftersom de flesta svenskar inte blockröstar etniskt så har politikerna allt mer kommit att rikta sig till andra grupper i samhället i kampen om rösterna. Representativ demokrati är ett nollsummespel där vinnaren roffar åt sig på förlorarens bekostnad. Detta gör att etniska minoriteter som blockröstar får stort inflytande.

I kommunalvalet i Oslo förrförra året fick socialistiska och multikultiextrema norska Arbeiderpartiet 20 platser i bystyret (kommunfullmäktige). 11 av platserna gick till invandrare, varav tre platser till somalier och en plats till en eritrian. Detta fick ledande socialistiska politiker i Arbeiderpartiet att utbrista att invandrarna hade för mycket inflytande och krävde att vallagarna skulle göras om.

Så här sade partiveteranen Rune Gerhardsen:
”Han ønsker bedre balanse i partiets gruppe og at forholdsvis små aksjonsgrupper kan oppnå mye hvis de setter kreftene inn. […] Etniske grupper har vist seg å være flinke til å mobilisere.”

I Sverige bor mer än 100 000 aktiva muslimer. Upp mot en halv miljon härstammar från ett muslimskt land. Detta är en stor grupp som det gäller att hålla sig väl till. I valet 2010 fick Moderaternas muslim Abdirizak Waberi fler röster i Göteborg än Fredrik Reinfeldt. Waberi är känd för att försvara mäns rätt till att slå kvinnor och att kräva att muslimska kvinnor ska bära slöja.

Efter Moderaternas framgångar i den muslimska valmanskåren försökte nu Socialdemokraterna kopiera konceptet genom att plocka in Mustafa Omar, ordförande i Islamiska förbundet. Waberi var tidigare ordförande i Islamiska förbundet och Socialdemokraternas trodde därför att deras kopierande skulle lyfta partiet.

Istället blev det en katastrof. Hur kom det sig?

Omar omhuldar många av Socialdemokraternas idéer. Bland annat vill han att invandrare ska ha förtur till arbeten och offentliga poster, en fjärdedel av alla socialdemokrater på valbar plats ska ha utomeuropeisk bakgrund och att muslimska föreningar ska få mer i bidrag.

Omar har, liksom Waberi, åsikter som inte går ihop med åsikter inom svensk media och politik. Islamiska förbundet har i sina stadgar att män och kvinnor ska ha olika lagliga status. Waberi har sagt att kvinnor ska vara underordnade män och att en man får ha fyra fruar.

Båda har bjudit in antijudiska och homokritiska föreläsare. Omar har dessutom sagt att Israel är cancer och velat attackera Israel med JAS-plan.

Varför gick det då dåligt för Omar och bra för Waberi, trots att de båda har samma åsikter? Svaret ska nog sökas i partitillhörigheten. Det går dåligt för den borgerliga regeringen i opinionsmätningarna just nu. De rödgröna har egen majoritet. Den borgerliga pressen lyckades genom en massiv attack att få bort en röstmagnet i kampen om den stora muslimska väljargruppen. Saken kommer att visa sig tydlig ifall den borgerliga pressen vägrar att skriva om Waberi. Frågan är också vilken muslim som Socialdemokraterna nu ska kvotera in?

Invandrare fick för många platser i Oslo – socialister vill göra om vallagarna
Somalisk isla(m)ist mer populär än Reinfeldt (Fria Tider)
M-politiker: Waberi måste också bort (Fria Tider)

Annonser
Kategorier:Samhälle
%d bloggare gillar detta: