Hem > Antropologi, Storbritannien > Minst en miljon britter härstammar från romarna

Minst en miljon britter härstammar från romarna

februari 23, 2013

Romarna ockuperade England och Wales för nästan 2000 år sedan. En studie på Y-DNA från 5000 män visar att upp till fyra miljoner män kan ha haplogruppen R1b-S28, som har sitt ursprung i Italien.

Mönstret, känt som ”Alpine”, återfinns hos 13 procent av männen i Italien, 6,5 procent av männen i England och Wales, 4,3 procent av männen i Skottland och 1,8 procent av männen i Irland.

Frekvensskillnaden kan förklaras genom att de romerska soldaterna aldrig ockuperade Irland, och endast några sydliga delar av Skottland.

1,6 miljoner män i England och Wales beräknas bära markören och ytterligare 2,3 miljoner män beräknas ha minst en av de fem Y-haplogrupperna identifierade i studien.

Efter att England erövrades 43 e.Kr. uppskattas mellan fyra och åtta procent av det totala antalet män ha varit romare.

Det är omöjligt att veta om DNA-markörerna kom före eller efter romartiden, men koncentrationen av män från Italien var som störst under den romerska ockupationen. Forskarna tror att åtminstone en fjärdedel härstammar från romarna. Det innebär att minst en miljon män i England och Wales idag har sin härkomst från romare.

Länk

Annonser
%d bloggare gillar detta: