Hem > Asien, Kultur, Samhälle > Något om Gangnam style

Något om Gangnam style

december 19, 2012

Gangnam style har på kort tid blivit den mest sedda videon genom tiderna på Youtube. Antalet visningar är snart uppe i en miljard. K-pop har blivit en industri, inte bara i Asien, utan även i Väst.

Ända sedan Japans kolonisation av Sydkorea upphävdes av USA 1945 har Sydkoreas elit haft starka band till eliten i USA. Tidigare hade Japan kastat ut den gamla eliten i Korea. Efter kriget kom USA att betraktas som befriare. Personer i den nya eliten är sedan dess ofta utbildade i USA och ser USA med dess mångkulturalism som sin förebild. Kritik mot denna ordning ses som ett stöd för Nordkorea.

Mångkulturalismen har samma effekt i Sydkorea som i Väst. Blandäktenskapen ökar liksom fruimporten. Sydkorea väntas bli mer mångrasligt och mångkulturellt för varje år. Födelsetalen sjunker dramatiskt samtidigt som allt fler koreaner, speciellt på landsbygden, importerar fruar. Redan etablerade invandrarsamhällen drar till sig allt större flöde av både legala och illegala invandrare. De illegala invandrarna är ungefär lika många som de legala. Invandrare rekryteras aktivt från länder i Sydostasien, Pakistan och Nigeria.

Allt fler sydkoreaner tycker att mångkultur är något positivt och att ifrågasättandet av den nya ordningen borde förbjudas. 2004 tyckte 30% att fördomar mot andra raser och etniciteter vid offentliga möten skulle förbjudas. Tre år senare var den siffran uppe i 47%. På frågan om det ska vara omöjligt för personer som inte delar sydkoreanska seder och traditioner att bli sydkoreanska medborgare svarade 55% ja 2003, 2007 var den siffran nere i 31%.

Eliterna runt om i världen skär av banden till sina folk. De olika ländernas eliter har starkare band till varandra än till sina egna folk. Detta gör det möjligt för eliterna att berika sig på sina folks bekostnad. Jobb flyttas till lågkostnadsländer samtidigt som billig arbetskraft massimporteras för att ta de jobb som inte kan flyttas ut. Kampen om de lågkvalificerade jobben hårdnar. Urspungsbefolkningen måste konkurrera med invandrare som tar jobben till lägre löner och lägre krav på miljö och säkerhet.

I oktober 2012 var utlänningarna 1,4 miljoner i Sydkorea. Då är inte de illegala invandrarna inräknade, vilka beräknas bara minst en halv miljon. Inte heller är utlänningar med sydkoreansk medborgarskap inräknade eller de barn som är födda i Korea av utlänningar.

Med globaliseringen omfördelas förmögenheter från arbete till kapital. Resultatet blir att rikare blir rikare, överklassen och övre medelklassen blir rikare, medelklassen tynar bort och underklassen växer. Avskyn mot den berikande överklassen och dess livsstil ökar.

Gangnam är ett mycket förmöget område för överklassen i Seoul dit ungdomar går för att festa. I låten beskrivs vilken typ av kille som går dit och vilken sorts tjej han vill ha. PSY gör karikatyrer av personer i den skrytsamma kulturen. De dyra kostymerna och kläderna och dansstegen är en försiktig kritik mot överklassen. ”Oppa”, i låten. betyder ordagrant ”äldre broder” men det kan också användas som pronomen i första person och då betyder det att man har Gangnam style. Dansen de gör i videon är en hästridningsdans. Man är på en osynlig häst och man rider på den. Dansen är också en parodi på en amerikansk cowboy som svingar lasso.

K-pop har till formen lånat mycket från väst, men innehållet är ofta koreanskt. Den dåliga technon är helt tydligt inspirerad från Europa, dansen och rapen från svart afroamerikansk musik. Det koreanska innehållet är ofta konfucianskt, konservativt och nationalistiskt.

Sydkorea har inte kommit lika långt som Sverige i att avskaffa sin identitet och nedmontera nationen till förmån för mångkultur och globalisering. Är Gangnam style ett tecken på kritik mot globalisering och mångkultur? Idag valde i alla fall sydkoreanerna en konservativ kvinna till president.

Statistik
Sydkorea avskaffar sig självt – Deulf
NYDailyNews

Annonser
Kategorier:Asien, Kultur, Samhälle
%d bloggare gillar detta: