Hem > Antropologi, Asien > Blont hår har uppkommit mer än en gång

Blont hår har uppkommit mer än en gång

maj 4, 2012

5-10 procent av befolkningen i Melanesien har naturligt blont hår. Det är den högsta förekomsten utanför Europa samtidigt som de har den mörkaste hudfärgen utanför Afrika.

Nya studier visar att blont hår inte har introducerats utifrån utan har utvecklats oberoende av européerna. Carlos Bustamante, en genetiker vid Stanford University School of Medicine i Stanford, Kalifornien, och hans kollegor har undersökt genom från 43 blonda och 43 mörkhåriga individer från Salomonöarna. Blont hår visade sig vara starkt associerat med en enda mutation i genen TYRP1. Den genen kodar enzym som påverkar pigmenteringen hos både möss och människor. Flera gener är kända för att ge blont hår hos européer men TYRP1 är inte inblandad.

Genom att jämföra DNA från 900 individer från Salomonöarna och 900 individer från övriga världen så kom man fram till att mutationen i TYRP1 förmodligen är unik för Oceanien där Melanesien ligger. Ungefär 25 procent av befolkningen på Salomonöarna bär på mutationen. Men eftersom den är recessiv så krävs det två kopior för att ge blond hår hos en person.

Ungefär 30 procent av fallen med blont hår kan tillskrivas TYRP1. Ytterligare 16 procent tillskrivs kvinnor och yngre barn som tenderar att vara blonda. Resterande fallen beror på solljus eller oupptäckta gener.

Bustamente tror att genen uppkom för 5000 till 30000 år sedan. Varför genen har fått den spridning den har är okänt. Ljust hår innebär ingen fördel i det sexuella urvalet. Ljust hår är inte sexigare på Salomonöarna.

Science
Telegraph
Nature
New York Times
LiveScience
New Scientist
EurekAlert

Annonser
Kategorier:Antropologi, Asien
%d bloggare gillar detta: