Hem > Antropologi, Europa > DNA avslöjar att skottarna är av heterogen härkomst

DNA avslöjar att skottarna är av heterogen härkomst

april 21, 2012

Skottlands DNA-projekt lett av Dr Jim Wilson vid Edinburghs universitet har testat nästan 1000 skottar de senaste fyra månaderna för att fastställa skottarnas genetiska rötter.

Projektet fann att Skottland har nästan 100 olika grupper av manlig härkomst från hela Europa och längre bort och mer än 150 olika typer av kvinnligt DNA från Europa, Asien och Afrika.

Mer än 1 procent av skottarna är direkta ättlingar till berber och tuareger från Sahara genom en härstamning som är 5600 år gammal. 15 procent av männen med efternamnet Stewart har direkt kunglig härstamning.

Orsaken till denna mångfald kan kanske förklaras genom Skottlands geografiska läge. Under många tusen år kunde migranter inte röra sig längre västerut och Skottland blev slutpunkten för många resor.

Forskare tror att den skottske komikern Fred MacAuleys förfädrar var slavar. De såldes på Dublins slavmarknad på 800-talet och togs till Hebriderna där en av förfädrarna ska ha haft en affär med sin ägares fru. Namnet ska annars tyda på släktskap med vikingar.

Länk

Annonser
Kategorier:Antropologi, Europa
%d bloggare gillar detta: