Hem > Terrorism > Breivik otillräknelig enligt experter

Breivik otillräknelig enligt experter

november 29, 2011

De psykiatriker som har undersökt Breivik har kommit fram till att han inte är straffrättsligt tillräknelig. Det framgår i den rättspsykiatriska undersökning att Breivik lider av paranoid schizofreni och ”har levt i sitt eget bisarra universum”. Det står också att Breivik har sagt att mördandet på Utöya var ”avrättningar av kärlek till mitt folk”.

Dagen efter dåden skrevs en första analys av Breivik på den här bloggen: ”Gärningsmannen är inte psykotisk eller psykiskt sjuk. Allt var väl planerat och utfört. Hat och hämnd verkar vara motiven.” Experterna har kommit fram till raka motsatsen. Breivik är både psykotisk och psykiskt sjuk. Alla kan ha fel och till och med mycket fel. Vi får se vad fler röster har att säga innan det definitiva utslaget är fällt.

Vad är paranoid schizofreni? Paranoid schizofreni är en psykisk sjukdom som ofta uppträder i 40-årsåldern hos de personer som drabbas. Sjukdomen visar sig genom vanföreställningar som storhetsvansinne och förföljelsemani eller märkliga föreställningar om kroppens tillstånd och sjukdomar. Hallucinationer är regelmässigt en följd av vanföreställningarna. Sjukdomsutvecklingen sker långsamt. Det kan gå 10 eller 20 år utan någon personlighetsupplösning eller andra symptom. Paranoid schizofreni anses vanligtvis som möjlig att behandla. Sjukdomen behandlas med medicinering och terapi i olika former.

Annonser
Kategorier:Terrorism
%d bloggare gillar detta: