Hem > Samhälle > Kort om Sverigedemokraterna och Israel

Kort om Sverigedemokraterna och Israel

november 8, 2011

Palestiniernas godkännande av sin ansökan till UNESCO, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, har skapat kontroverser. Sverige röstade, som enda nordiska land, nej. Både regeringen och Sverigedemokraterna (SD) tog ställning mot en beviljan.

Frågan hamnade på utbildningsdepartementets bord där folkpartiets Jan Björklund styr. Folkpartiet (FP) är extremt israelvänligt och 30-40% av judarna röstar på FP. Frågan var därmed avgjord. Beslutet fick Centerns Bessem Nasr att lämna sitt parti och skriva en artikel på Newsmill. Han menar att Alliansen inte tar ställning för internationell rätt och alla människors grundläggande rättigheter.

Sverigedemokraterna antog samma syn som regeringen. Detta fick Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) att ta ställning mot sitt moderparti och skriva en debattartikel i Aftonbladet

SDU:s styrelse menar att partiet inte längre är neutralt i konflikten och att partiet nu tar ställning för Israel. De menar att partiets israelpolitik präglas av vissa personers egna agendor. Gissningsvis handlar det om Kent Ekeroth som är aktiv sionist och kontrajihadist. Nu vill de att det istället ska vara den nationalistiska principen om att varje folk har rätt till ett eget land som ska gälla.

Reaktionerna på debattartikeln blev häftiga. Avpixlat, som skrev ovanligt balanserat om artikeln stängde kommentarsfältet efter 1378 kommentarer.

Sverigedemokraterna har profilerat sig mot islamiseringen, dvs islams påverkan på det svenska samhället. Muslimska troende är däremot välkomna om de anpassar sig. Jimmy Åkesson brukar upprepa att man är svensk om man känner sig som svensk. Analogt borde därför SD tycka att palestinierna är ett folk eftersom palestinier kallar sig själva för palestinier. De är visserligen muslimer men lever på långt avstånd från oss och de påverkar inte det svenska samhället. Enligt den nationalistiska principen borde därför Palestinas ansökan ha godkänts.

Kent Ekeroth är utrikespolitiskt ansvarig på SD. Han är som tidigare nämnt sionist och kontrajihadist. Han sätter likhetstecken mellan islam, muslimer och palestinier. Han anser dessutom att islam inte är en religion och en kultur, utan en ”ideologi förklädd till religion” som ”befinner sig i krig med västerlandet sedan 1400 år”. Israel ligger mitt i frontlinjen. Det som skiljer moderata muslimer från islamister är inte åsikterna och målen utan enbart graden av aktivitet. Med det här synsättet så är ett avslag självklart.

SD står här inför ett val. Och det handlar om synen på muslimer. Är muslimer som anpassar sig till svensk kultur onda eller goda?

Annonser
Kategorier:Samhälle
%d bloggare gillar detta: