Hem > Samhälle, USA > Är Kalifornien förlorat till Demokraterna?

Är Kalifornien förlorat till Demokraterna?

november 30, 2010

Republikanerna gjorde ett framgångsrikt val i november. Men i Kalifornien fortsatte kräftgången. Republikanerna har inte vunnit ett enda presidentval i Kalifornien sedan 1988. Då hade republikanerna fler registrerade medlemmar än idag, trots att delstatens befolkning vuxit med 10 miljoner. Demokraterna har idag 2,2 miljoner fler registrerade medlemmar. Allt fler republikaner ställer nu frågan om Kalifornien är förlorat för all överskådlig framtid till demokraterna.

För ett tag sedan framkom det att latinos nu utgör majoriteten bland skoleleverna i Kalifornien. Bland de röstande utgjorde de vita 1978 83% av de röstande. Nu är den siffran 65%. Latinos andel har under samma period ökat från 8% till 21%. Asiaternas andel ökade från 3% till 8%. Med andra ord förväntas latinos andel av de röstande bara stiga för varje år. Demografin talar för att latinos inom några decennier kommer att utgöra majoriteten av de röstande.

Problemet för republikanerna är att latinos, trots sina mer konservativa åsikter, tenderar att rösta demokratiskt. I det senaste guvenörsvalet talades det om att det gick 2 röster till demokraterna för varje republikansk röst i den gruppen.

Republikanerna inser problemet, och som svar kämpar en del republikaner för att ta bort lagen som ger barn till illegala invandrare automatiskt medborgarskap. Andra som till exempel Arnold Schwarzenegger har i ett uttalande sagt att republikanerna borde gå mot mitten och ta över de frågor som associeras med demokraterna.

Länk

Annonser
Kategorier:Samhälle, USA
%d bloggare gillar detta: