Hem > Samhälle > Värderingar i världen

Värderingar i världen

juli 26, 2010

World Values Survey (WVS) är ett globalt nätverk av forskare som studerar hur människors värderingar förändras och hur detta påverkar det politiska och social livet. Undersökningarna utförs i länder över hela världen. Mätningarna omfattar alla de viktigaste angelägenheterna för en person som till exempel religion, politik, ekonomi och det sociala livet. Resultaten delas in i två dimensioner: Religösa/Sekulära (Religious/Secular) och Överlevnad/Självförverkligande (Survival/Self-expression). Dessa två dimensioner kan förklara mer än 70% av skillnaderna i värderingar mellan olika länder.

Religösa/Sekulära värderingar reflekterar om man tycker att religion är viktigt eller ej. Har man religiösa värderingar tycker man ofta att band mellan barn och föräldrar är viktig, man visar aktning för auktoriteter, man har traditionella familjevärderingar och uppvisar nationell stolthet. Man tar avstånd från skilsmässa, abort, dödshjälp och självmord. De med sekulära värderingar uttrycker oftare motsatta värderingar.

Överlevnad/Självförverkligande reflekterar huruvida man har tagit steget från att tycka att ekonomisk och fysisk säkerhet är viktigast till att tycka att hälsa och livskvalitet är det viktigaste. Detta speglar övergången från industrisamhället till kunskapssamhället. De med självförverkligande värderingar tycker ofta att det är viktigt att skydda miljön, att visa tolerans mot främlingar och homosexuella, att jämställdhet är viktigt och de ställer oftare krav på deltagande i det politiska livet.

Resultaten från mätningarna kan prickas in i ett diagram. Länk.

Det visar sig att länder med liknande kulturer kan grupperas ihop. Muslimska länder och protestantiska länder hamnar på motsatta sidor. Även folk av samma etnicitet men med olika kultur hamnar i olika områden. Jämför till exempel de islamiska länderna Bangladesh och Pakistan med det i huvudsak hinduiska Indien. Sociologiskt har Sverige alltid varit intressant. Och det bekräftas genom att det visar sig att Sverige är en pol för sig. Japan har förvisso mer av sekulära värderingar. Men Japan är nationalistiskt och traditionellt och det speglar sig i högre grad av överlevnadsvärderingar. Kontentan är att desto längre till höger och längre upp i diagrammet desto mer mångkulturalism gillar ett lands invånare.

Bengt Westerberg har sagt att Sverigedemokraterna är osvenska. Och visst måste man säga att resultatet från den här undersökningen ger honom rätt.

Många intressanta slutsatser kan dras från dessa undersökningar, men det är ämnen för andra skriverier på denna blogg.

Annonser
Kategorier:Samhälle
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. juli 27, 2010 kl. 12:40 f m
  2. februari 21, 2013 kl. 4:51 e m
Kommentarer inaktiverade.
%d bloggare gillar detta: